ZMĚNIT MÍSTO

Blanice na Šumavě na Prachaticku je na 3. povodňovém stupni

31.07.2014

Prachatice 31. července (ČTK) - Hladina Blanice u Blanického mlýna na Šumavě na Prachaticku vystoupala na třetí povodňový stupeň, který znamená ohrožení. Lidé se v řece nemají koupat ani jezdit na loďkách, upozornil dnes Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ). Místní lidé potvrdili, že silně pršelo a že se hladina řeky zvedla. Zatím to ale nezpůsobilo žádný problém.

Na druhém stupni povodňové aktivity je podle Povodí Vltavy také Kremžský potok a na prvním stupni Zlatý potok, tedy toky mezi Prachaticemi a Českým Krumlovem.
Vzestup hladiny Blanice způsobily vydatné srážky. "Za posledních 24 hodin napršelo na území jižních Čech nejvíce v oblasti Blanského lesa a na Prachaticku v podhůří Šumavy. Do dnešního oběda jsme naměřili na stanici Ktiš až kolem 90 milimetrů srážek. Výrazně stouply hladiny toků v této oblasti," popsala situaci Kateřina Štěrbová z českobudějovické pobočky ČHMÚ. Srážky mají v následujících hodinách postupně slábnout, v pátek meteorologové očekávají už jen ojedinělé přeháňky.
I když Blanice stoupla na třetí stupeň, podle meteorologů by v řídce osídlené oblasti neměla působit škody. S ustávajícími srážkami by měla řeka začít klesat. Třetí stupeň na Blanici je v úseku nad přehradou Husinec, která podle Šterbové zvýšený průtok zachytí.

Plná verze webu Slunečno.cz

Provozovatel a kontakt

e-Privacy & GDPR

Hodnocení spokojenosti

Sdílejte Slunečno


m.Slunecno.cz

© 2010 - 2024
EVALUATE DYNAMICS s.r.o.
a dodavatelé obsahu