ZMĚNIT MÍSTO

Většina řek je v polovině letních prázdnin díky dešťům splavná

31.07.2014

Praha 31. července (ČTK) - Většina českých řek je v polovině letních prázdnin díky občasným dešťům pro vodáky dobře splavná. Na jihu Čech jsou to stále Otava i Vltava a Lužnice od Suchdola po soutok s Vltavou. Tradičně nejvíce vody je v Berounce mezi Plzní a Prahou. Na Moravě jsou dobře splavné střední a dolní tok Moravy a Dyje od Znojma. Ve Slezsku jsou splavné jen dolní toky, sdělil dnes Vojtěch Jančar z Českého kanoistického svazu.

"Menší řeky a říčky závisí svými průtoky právě na místě bouřek a dešťů. Ovšem voda spadne a stejně rychle jako přišla i odteče, takže splavnost se scvrkne na několik hodin, v lepším případě dní. Ale pozor na splouvání takto chvilkově vzedmutých toků, není to pro žádné začátečníky," upozornil Jančar.
Otava od Sušice po Písek postačí pro týdenní vodácké putování. Vltavu vodáci nejčastěji končí v Boršově nad Vltavou. Pod Českými Budějovicemi je z ní již vodní cesta a využívají ji i motorové lodě. Putování po Lužnici končí většina vodáků v Bechyni.
Ohře je stále kolem vodáckého minima a do stejných mezí se dostává i Jizera, která je splavná od Malé Skály. Z menších toků mohou vodáci na jednodenní výlety například na Ploučnici mezi Mimoní a Českou Lípou nebo Radbuzu od Staňkova k Plzni, ale i na dolní tok Bíliny.
Moravská Bečva se pohybuje průtokem na klasické letní úrovni a její splavnost závisí na četnosti dešťů. Řeky ve Slezsku jsou na tom podle Jančara s vodou "spíše na štíru". Pro týdenní výlet na vodu jsou na tom lépe řeky v jižním Polsku a na Slovensku. Za divokou vodu pak musí vodáci na sever do Skandinávie či do alpských zemí, dodal Jančar.

Plná verze webu Slunečno.cz

Provozovatel a kontakt

e-Privacy & GDPR

Hodnocení spokojenosti

Sdílejte Slunečno


m.Slunecno.cz

© 2010 - 2024
EVALUATE DYNAMICS s.r.o.
a dodavatelé obsahu