ZMĚNIT MÍSTO

Vodní nádrž Suchomasty je připravena na tisíciletou povodeň

01.08.2014

Suchomasty (Berounsko) 1. srpna (ČTK) - Vodní nádrž Suchomasty na Berounsku je připravena na tisíciletou povodeň. Povodí Vltavy na hrázi vybudovalo nový vlnolam a udělalo další úpravy, které vodní dílo lépe zabezpečily pro případ povodně. Práce si vyžádaly téměř 24 milionů korun, sdělila dnes ČTK mluvčí státního podniku Michaela Pohůnková.

Dělníci také rozšířili bezpečnostní přeliv, vyměnili výpustě a odtěžili 26.000 metrů krychlových naplaveného bahna. Tím se zvýšil zásobní prostor nádrže.
"Účelem stavby bylo upravit vodní dílo pro bezpečné převedení tisícileté povodně," uvedla Pohůnková. Nádrž podle mluvčí nyní vyhovuje technické normě týkající se bezpečnosti přehrad při záplavách.
Přehrada Suchomasty na Suchomastském potoce nad Královým Dvorem byla postavena v letech 1955 až 1960 zejména proto, aby zadržovala vodu pro případnou potřebu Královodvorských železáren. Nedaleko nádrže vede turistická stezka do Koněpruských jeskyní, celá oblast je hojně navštěvovaná turisty a cyklisty.
Povodí Vltavy nedávno také dokončilo protipovodňová opatření na říčce Litavce v Králově Dvoře a v Berouně. Práce vyšly na 150, respektive 108 milionů korun.

Plná verze webu Slunečno.cz

Provozovatel a kontakt

e-Privacy & GDPR

Hodnocení spokojenosti

Sdílejte Slunečno


m.Slunecno.cz

© 2010 - 2024
EVALUATE DYNAMICS s.r.o.
a dodavatelé obsahu