ZMĚNIT MÍSTO

Vodáci mají z čeho vybírat, většina řek je díky deštům splavná

07.08.2014

Praha 7. srpna (ČTK) - Vodáci mají ve druhé polovině letních prázdnin z čeho vybírat, většina řek je díky dešťům splavná. Vojtěch Jančar z Českého kanoistického svazu ale dnes upozornil na to, že přívalové deště dokážou nenadále změnit lokální průtoky, a vodáci proto musí být opatrní.

Momentálně má podle něj "velmi pěknou vodu" například Otava, která je splavná od Radešova. Vltava je splavná i na horním toku, ovšem s nutnou registrací, pod Vyšším Brodem je tradičně vodácký průtok, který umožňuje splutí až do Českých Budějovic. Rovněž v jižních Čechách je na dolním toku dobře splavná Lužnice pod Táborem. Dostatek vody je i Nežárce.
Stouply i Ohře s Berounkou. Ohře je splavná v celém toku od Chebu včetně peřejnatých míst ve Svatošských skalách i pod Karlovými Vary. Také hladina poslední dobou spíše sušší Sázavy podle Jančara stoupla.
Labe s Jizerou na severu jsou splavné od středního toku, vody zde nijak výrazně nepřibylo. Zato stoupla Tichá Orlice. Splavné jsou i některé další menší toky v Čechách, například Bílina, Radbuza či dolní Metuje.
Na Moravě pršelo podle Jančara spíš méně a vodáci se zde mohou vydat na Moravu od Postřelmova, ale sjízdná je celá Bečva. Z Odry a Dyje pak jen dolní toky. S lodí se však lze vydat na Opavu až od Krnova.

Plná verze webu Slunečno.cz

Provozovatel a kontakt

e-Privacy & GDPR

Hodnocení spokojenosti

Sdílejte Slunečno


m.Slunecno.cz

© 2010 - 2024
EVALUATE DYNAMICS s.r.o.
a dodavatelé obsahu