ZMĚNIT MÍSTO

Hurikán Julio zesílil a míří k Havaji, stejně jako slabší Iselle

07.08.2014

Honolulu 7. srpna (ČTK) - Havajské ostrovy čeká v nejbližších dnech přímý přechod hurikánu, který nepamatují již více než dvě desetiletí. Namísto jednoho se místní obyvatelé připravují na úder hned dvou hurikánů v průběhu několika desítek hodin. Dnes večer místního času (v pátek dopoledne SELČ) by se měl nad ostrovy dostat slabší hurikán Iselle, o víkendu pak Julio, který dnes zesílil na druhý stupeň.

Podle Národního střediska pro hurikány (NHC) dnes dosáhl vítr v hurikánu Julio rychlosti 155 kilometrů za hodinu, což jej řadí do druhé z pěti kategorií. V současnosti se nad Pacifikem pohybuje severozápadním směrem rychlostí 28 kilometrů v hodině a podle NHC by mohl dorazit k břehům prvních z ostrovů Havaje již v sobotu.
Předcházet mu bude úder hurikánu Iselle, který měl podle původních předpovědí do dneška výrazněji zeslábnout na tropickou bouři, nestalo se však. Na Havaj tak patrně přinese vítr o rychlosti přes 130 kilometrů v hodině, přívalové deště a lokální záplavy.
Místní úřady ujišťují obyvatele, že jsou na příchod bouře připraveny, a vyzývají je, aby nepanikařili. Lidé se podle agentury AP chystají na náročnou zkoušku a nakupují zásoby pitné vody a potravin.
Havaj postihují hurikány jen zřídka. Například v roce 2009 to byl hurikán Neki či o dva roky dříve hurikán Flossie, které ale neprošly přímo přes území ostrovů a způsobily jen malé škody. Dosud poslední výjimkou byl v roce 1992 hurikán Iniki, který na ostrově Kauai zabil šest lidí a způsobil škody odhadem za 2,4 miliardy dolarů (takřka 50 miliard korun).

Plná verze webu Slunečno.cz

Provozovatel a kontakt

e-Privacy & GDPR

Hodnocení spokojenosti

Sdílejte Slunečno


m.Slunecno.cz

© 2010 - 2024
EVALUATE DYNAMICS s.r.o.
a dodavatelé obsahu