ZMĚNIT MÍSTO

Bouře Iselle dorazila k Havaji, další hurikán Julio se blíží

08.08.2014

Honolulu 8. srpna (ČTK) - Havajské ostrovy už pocítily první poryvy tropické bouře Iselle, která by měla pacifický turistický ráj naplno zasáhnout během dneška. Vítr, který Iselle doprovází, zeslábl na rychlost kolem 100 kilometrů v hodině, což znamená, že už nepatří do kategorie hurikánů. Přesto bouře přinesla velmi intenzivní přívalové srážky a vlny vysoké až šest metrů. Své domovy proto na doporučení úřadů opustilo na 1200 lidí, informovala agentura Reuters.

Pro obyvatele Havaje bude Iselle zřejmě jen přípravou na úder silného hurikánu Julio, který by měl k pevnině dorazit v neděli.
Dráha bouře Iselle vede přes největší ostrov souostroví - Havaj. Na poměrně řídce obydleném ostrově žije asi 160.000 lidí. Už ve čtvrtek se na radu úřadů uchýlily do nouzových obydlí stovky lidí, evakuovaných je nyní kolem 1200. Asi 5000 domácností je bez proudu, aerolinky preventivně zrušily tři desítky letů.
Hurikán Julio, který se nyní nachází asi 1600 kilometrů od Havaje, mezitím zesílil a s rychlostí větru přes 195 kilometrů v hodině se zařadil do třetí kategorie v pětistupňové škále síly hurikánů. Podle meteorologů hurikán možná Havajské ostrovy naplno nezasáhne a předtím, než se v neděli nebo nejpozději v pondělí přiblíží k pevnině zřejmě zeslábne.
Havajské ostrovy nezažily úder hurikánu od roku 1992, kdy hurikán Iniki zabil šest lidí a zničil na 1400 domů.

Plná verze webu Slunečno.cz

Provozovatel a kontakt

e-Privacy & GDPR

Hodnocení spokojenosti

Sdílejte Slunečno


m.Slunecno.cz

© 2010 - 2024
EVALUATE DYNAMICS s.r.o.
a dodavatelé obsahu