ZMĚNIT MÍSTO

Povodí začalo budovat první stavby pro přehradu v Heřminovech

13.08.2014

Nové Heřminovy 13. srpna (ČTK) - Povodí Odry zahájilo první stavby související s výstavbou plánované přehrady v Nových Heřminovech na Bruntálsku. Stavaři začali budovat celkem deset stanic, které budou měřit průtoky a srážky v korytu horního toku Opavy a jejích přítoků. Náklady na projekt se pohybují okolo osmi milionů korun. Řekl to mluvčí státního podniku Čestmír Vlček.

Proti výstavbě přehrady protestují někteří obyvatelé Nových Heřminov. Nelíbí se jim, že voda má zaplavit část obce. Vodohospodáři dosud prováděli výkup pozemků a nemovitostí. U některých z nich už provedli demolici. Celý projekt protipovodňové ochrany této oblasti Jeseníků zahrnuje přes 50 samostatných staveb. Přehrada je jednou a největší z nich. "Nyní jsme zahájili první stavby. Jde o takové budky stojící na břehu řeky. V nich jsou umístěné měřící stanice," uvedl Vlček.
"Data ze všech stanic budou přenášena například rádiovou datovou sítí. Budou okamžitě k dispozici vodohospodářskému dispečinku. Tyto stavby doplní stávající síť měrných stanic v oblasti povodí. Umožní nám komplexní monitoring," uvedl Jiří Konečný z investičního odboru státního podniku Povodí Odry. Stanice budou dokončeny a uvedeny do provozu do konce letošního roku.
Další stavby jsou v různém stádiu přípravy projektové dokumentace a vyřizování potřebných povolení. "Předpokládám, že v příštím roce bude vše připravené, aby na jaře začala stavba suchých nádrží, které mají zachytit vodu při povodních. Dál budou následovat úpravy koryta řeky," řekl Vlček a dodal, že stavba samotné přehrady nezačne dříve než v roce 2018.
Stavba přehrady včetně dodatečných protipovodňových opatření a přeložky komunikací by měla stát zhruba šest miliard korun. Část obyvatel obce je ale proti plánované stavbě. Většina v referendu před lety rozhodla, že vedení obce musí učinit vše pro to, aby projektu zabránilo. Nyní však část obyvatel žádala vypsání nového referenda. Obec žádost kvůli formálním pochybení zamítla.
Výstavba nádrže v Nových Heřminovech se řeší už několik desítek let. Aktuální se stala po katastrofálních povodních na Moravě a ve Slezsku v roce 1997. Vláda nakonec schválila takzvanou menší variantu. Povodí Odry už vykoupilo většinu pozemků a nemovitostí. Posledních několik jednotlivců ale dál odmítá majetek prodat. Demolice některých staveb však už začala. K zemi šly například dva obytné domy a zemědělská usedlost.

Plná verze webu Slunečno.cz

Provozovatel a kontakt

e-Privacy & GDPR

Hodnocení spokojenosti

Sdílejte Slunečno


m.Slunecno.cz

© 2010 - 2024
EVALUATE DYNAMICS s.r.o.
a dodavatelé obsahu