ZMĚNIT MÍSTO

Většina řek je splavná, má to tak zůstat i v příštích dnech

14.08.2014

Praha 14. srpna (ČTK) - Většina vodáckých řek v Čechách i na Moravě je splavná, a vzhledem k tomu, že přeháňky meteorologové očekávají i v dalších dnech, hladiny by klesat neměly. ČTK o tom dnes informoval Vojtěch Jančar z Českého kanoistického svazu.

Vltava je na horním toku splavná omezeně v souladu s návštěvním řádem národního parku, pod Vyšším Brodem je na sedmi kubících, tedy "příjemném minimu". Otava nabídne dost vody od Sušice k Písku, vodáci ale musí dát pozor na staveniště jezu na konci Strakonic. Lužnice je dobře sjízdná pro kanoe od Suchdola nad Lužnicí k soutoku s Vltavou. Ohře se pohybuje kolem minima, takže plavba vyžaduje opatrnost mezi kameny peřejnatých úseků.
Berounka sice klesla, ale vody pro splutí je tam dostatek. Sázava trpí nedostatkem vody jen na posledním úseku pod Týncem nad Sázavou. Splavné jsou i některé menší toky, například dolní tok Radbuzy nebo Mže v Plzeňském kraji. Bílina je splavná od Rudolic, projet mohou vodáci i Ploučnicí od Mimoně do Stružnice. Splavný je i dolní tok Jizery od Malé Skály a Labe pod Dvorem. Noční deště příliš nezvedly Orlice, přesto je Divoká splavná od Kostelce, Tichá od Chocně a spojená až k Hradci Králové. Na divokou vodu se raftaři mohou vydat do Českého Vrbného u Českých Budějovic na umělý slalomový kanál.
Na Moravě se zvedl průtok v Odře, která tak je splavná i na středním toku. Přibyla voda i v přítocích Odry, jako je dolní tok Ostravice či Olše. I Bečva v Beskydech má po deštích víc vody, od soutoku bude splavná zřejmě celý týden. Na ostatních moravských řekách je situace horší. Morava je splavná od soutoku s Desnou, menší toky odvodňující Vysočinu mají vody málo, a tak podle Jančara zbývá jen Dyje, kde mohou vodáci vyplout pod Znojmem, ale voda je na minimu. Pod Novými Mlýny již tento problém odpadá, lidé se tak mohou vypravit na lodi divočinou dolní Dyje až do Moravy a po ní třeba až k Bratislavě.

Plná verze webu Slunečno.cz

Provozovatel a kontakt

e-Privacy & GDPR

Hodnocení spokojenosti

Sdílejte Slunečno


m.Slunecno.cz

© 2010 - 2024
EVALUATE DYNAMICS s.r.o.
a dodavatelé obsahu