ZMĚNIT MÍSTO

Nepříznivé počasí na Slovensku dle farmářů poznamená úrodu

19.08.2014

Bratislava 19. srpna (ČTK) - Nepřízeň počasí v posledních týdnech na Slovensku podle farmářů poznamená letošní úrodu obilí. Dlouhotrvající deště zejména na severu země se už podepsaly na kvalitě obilnin. Přesto slovenští zemědělci zřejmě dosáhnou nejvyšší sklizně za poslední roky.
"Kombajny na řadě míst nemohly vyjet do polí kvůli podmáčené půdě. Obilí leží na zemi, hrozí, že začne klíčit," řekl ČTK Stanislav Nemec, mluvčí Slovenské zemědělské a potravinářské komory, která sleduje průběh sklizně. Dodal, že minulý týden ještě nebylo sklizeno obilí z více než pětiny osetých ploch, ačkoliv na mnoha místech už měly být vysety další plodiny.

Deštivé počasí také zhoršuje kvalitu zrna. To znamená, že farmáři za něj utrží méně, protože ho mohou prodat pouze ke krmným účelům a nikoliv k výrobě potravin. "Ti, kdo stihli sklidit úrodu dříve, tedy farmáři z produkčních regionů na jihu Slovenska, jsou na tom lépe. Dosáhli slušné kvality i výnosů," poznamenal Nemec.
Z dílčích výsledků sklizně vyplývá, že průměrná úroda obilí na Slovensku letos dosahuje přes pět tun z hektaru. Je tak o více než tunu lepší než loni.
"Navzdory vyšší úrodě zemědělci možná neutrží více. Ceny obilí jsou oproti loňsku o deset až 15 procent nižší," upozornil Nemec. Výpadek tržeb by mohl farmáře postihnout i v případě, že dopěstují obilí nižší kvality.
Už loňská lepší úroda na Slovensku začala tlačit na ceny potravin, které mají na Slovensku velký podíl ve spotřebitelském koši. Oproti loňsku jsou potraviny v zemi dokonce levnější. Tento vývoj přispěl k tomu, že Slovensko letos zasáhla deflace.

Plná verze webu Slunečno.cz

Provozovatel a kontakt

e-Privacy & GDPR

Hodnocení spokojenosti

Sdílejte Slunečno


m.Slunecno.cz

© 2010 - 2024
EVALUATE DYNAMICS s.r.o.
a dodavatelé obsahu