ZMĚNIT MÍSTO

V japonské Hirošimě zemřelo při sesuvu půdy nejméně 27 lidí

20.08.2014

Tokio 20. srpna (ČTK) - Nejméně 27 obětí na životech si vyžádaly sesuvy deštěm podmáčené půdy na kopcovitých předměstích japonské Hirošimy. Podle čerstvých informací místních úřadů je dalších deset lidí nezvěstných.

Valící se bahno lidi překvapilo v noci a zavalilo budovy na ploše dvaceti kilometrů. Japonská televize NHK přinesla záběry, na nichž předměstské domky obtékají proudy bahna a sutin a obyvatelé se prodírají hromadami kamení a odpadu.
Město na jihozápadě Japonska v noci na dnešek překvapily mimořádně prudké lijáky, což vedlo k přívalům bahna. Podle meteorologů napršelo za 24 hodin měsíční množství srážek a má znovu pršet.
Japonský premiér Šinzó Abe uvedl označil srážky za bezprecedentní. Jde o katastrofu velkých rozměrů, dodal šéf vlády, jenž přerušil dovolenou. "Dal jsem příkaz k posílení záchranných týmů, a proto bude (do terénu) vysláno několik stovek vojáků," řekl Abe.
Mělo by se to týkat 600 mužů, uvedl ministr Keidži Furuja, který má na starost i zvládání mimořádných situací.
Mezi oběťmi je podle NHK například 77letá žena, dvouletý chlapec a jeho jedenáctiletý bratr a také jeden ze záchranářů. Ti se podle agentury AP k potřebným spouštěli po lanech z policejních vrtulníků. Mnoho obyvatel se uchýlilo na střechy domů. Ulice pokryté bahnem jsou nesjízdné.
Zasaženo bylo hned několik čtvrtí Hirošimy. Většina domů je postavena ze dřeva a za daných okolností je masa podmáčené půdy, která se dala do pohybu, doslova srovnala se zemí.
"Tyto sesuvy půdy se udály v několika lokalitách najednou. Jde o místa, kde bylo riziko známé. Na Hirošimu spadly v posledních dnech rekordní deště a za této situace bylo lepší se odebrat do úkrytů, ale to není vždy předvídatelné ani možné," řekl NHK expert na katastrofy.
Japonsko v posledních týdnech zasáhla vlna mimořádných bouřek. Půda byla nasáklá, a začala tak povolovat.

Plná verze webu Slunečno.cz

Provozovatel a kontakt

e-Privacy & GDPR

Hodnocení spokojenosti

Sdílejte Slunečno


m.Slunecno.cz

© 2010 - 2024
EVALUATE DYNAMICS s.r.o.
a dodavatelé obsahu