ZMĚNIT MÍSTO

Vodákům dělá starosti úbytek vody v řekách, některé už nesjedou

21.08.2014

Praha 21. srpna (ČTK) - Úbytek vody v českých a moravských řekách ve druhé polovině srpna, která je sušší než předešlé období, dělá starosti vodákům. Některé toky nejsou sjízdné vůbec, v jiných je pro splouvání nejmenší možné množství vody. Zlepšení nelze čekat, protože v nejbližších dnech příliš pršet nemá. ČTK to dnes sdělil Vojtěch Jančar z Českého kanoistického svazu.

Vodáci se nemohou vypravit na Radbuzu, Mži, Úhlavu a Moravici, ale dostatek vody nemají už ani některé větší vodácké řeky. Na Sázavě je splavný jen střední tok od Ledče k Týnci a vodáci navíc musejí počítat s mělčinami pod jezy. Podobná je situace na Ohři, kde jindy peřejnaté úseky pod Sokolovem a Karlovými Vary podle Jančara nyní spíše připomínají kamenná pole.
Vltava je splavná od Soumarského Mostu, pod Vyšším Brodem teče vodácké minimum. Berounka je sjízdná zatím dobře, i zde ovšem vody ubývá. Podobně jsou na tom Otava a Lužnice, na kterých ovšem musejí vodáci počítat s mělčinami pod některými jezy.
"Z menších toků zůstalo torzo sjízdných úseků, snad jen Bílina a Ploučnice nabízí zbytky vody v korytech," uvedl Jančar. Mírně lépe je na tom Orlice, na Jizeru je vhodnější se vydat až od Turnovem a na Labe pod Jaroměří. Na Moravě vodáci mohou ještě vyrazit na Bečvu od Teplic a Odru pod Suchdolem, Dyji pod Hevlínem a Moravu od soutoku s Desnou. Sjízdné zůstávají také dolní toky Opavy, Svratky a Jihlavy.
Vodácké sjezdy na víkend ohlásily kanály v Českém Vrbném na Vltavě a v Roztokách na Berounce. Po rekonstrukci byl otevřen vodácký kanál v Roudnici nad Labem.

Plná verze webu Slunečno.cz

Provozovatel a kontakt

e-Privacy & GDPR

Hodnocení spokojenosti

Sdílejte Slunečno


m.Slunecno.cz

© 2010 - 2024
EVALUATE DYNAMICS s.r.o.
a dodavatelé obsahu