ZMĚNIT MÍSTO

Mutěnice postihly lokální záplavy už potřetí za posledních 15 let

26.08.2014

Mutěnice (Hodonínsko) 26. srpna (ČTK) - Mutěnice na Hodonínsku, které se o víkendu potýkaly s přívalovým deštěm, postihly lokální záplavy už potřetí za posledních 15 let. ČTK to dnes řekl starosta Dušan Horák (nez.). Podle něj si obec v minulosti dvakrát poradila sama, přičemž škody vyčíslila na statisíce korun. Nyní výši škod zatím sčítá. Finančně letos Mutěnicím pomůže Jihomoravský kraj.

"Škody zatím nemáme vyčíslené, ale určitě nebudou malé," řekl Horák. Obec musí uklízet bahno a zeminu, kterou přinesla voda. "Budeme čistit kanalizační šachty, zkontrolujeme přečerpávací stanice, musíme zjistit, zda se nemůže znovu sesunout půda, a je nutné zkontrolovat silnice, jestli nejsou podemleté," vyjmenoval starosta nejdůležitější úkoly.
Od jejich výsledků se pak bude odvíjet výše škod. Kromě toho voda zatopila lidem zahrádky, sklepy a některým také domy. "Obyvatelé provádějí úklid sami, ale pokud požádají obecní úřad o pomoc, vyjdeme jim vstříc," poznamenal Horák.
Podle něj obec v minulosti řešila lokální záplavy už dvakrát. "Vždy jsme si ale poradili pomocí vlastní techniky. Nyní to ale bylo nejhorší, kanalizace nestačila vodu brát," řekl Horák. Dodal, že následky deště minimalizovali hasiči. "Koordinace profesionálních i dobrovolných jednotek zabránila tomu, aby byly škody ještě vyšší," zdůraznil starosta.
Ocenil pomoc kraje, který zajistil pro obyvatele Mutěnic vysoušeče od hasičů a také přislíbil finanční podporu pro obnovu zničeného a poškozeného obecního majetku. "Kraj má vytvořený krizový fond a každý starosta na jižní Moravě ví, že se v takovémto případě může obrátit na kraj, který je připravený pomoct," sdělil jihomoravský hejtman Michal Hašek (ČSSD). Výši podpory kraj určí podle toho, jaké dostane od obce informace u škodě.
Mutěnice zasáhly přívalové deště v sobotu večer. Za hodinu v obci napadlo 80 milimetrů srážek. Hasiči čerpali vodu asi ze 20 sklepů a garáží. V sobotu večer pršelo na území celého kraje, nikde jinde však voda výraznější problémy nezpůsobila.

Plná verze webu Slunečno.cz

Provozovatel a kontakt

e-Privacy & GDPR

Hodnocení spokojenosti

Sdílejte Slunečno


m.Slunecno.cz

© 2010 - 2024
EVALUATE DYNAMICS s.r.o.
a dodavatelé obsahu