ZMĚNIT MÍSTO

České řeky jsou na konci prázdnin díky deště splavné

28.08.2014

Praha 28. srpna (ČTK) - Stavy českých řek se ke konci prázdnin zlepšily. V týdnu pršelo a průtoky se zvedly hlavně v jižních a západních Čechách. Přijatelné zůstaly pro vodáky ale i ostatní řeky, sdělil dnes ČTK Vojtěch Jančar z Českého kanoistického svazu. Kvůli nedostatku vody nedoporučuje ke sjíždění jen Mži a Moravici.

Vltava je díky dešti opět splavná z Lenory. Pod Vyšším Brodem je sice minimální vodácký průtok, ale o víkendu by se to prý mělo zlepšit. Podle Jančara se totiž poslední srpnový víkend vypouští voda z lipenské nádrže do Čertových proudů, které se tak stanou sjízdné hlavně pro závody raftů a tzv. kajak cross, a při té příležitosti bývá zlepšen průtok i pod Vyšším Brodem. V souvislosti s vyšším průtokem Čertových proudů ale Jančar upozornil, že jde o jednu z nejobtížnějších vod v Česku a vydávat by se na ni měli jen nejzkušenější milovníci divoké vody.
Otavu mohou lidé nyní sjíždět ještě z Čeňkovy Pily, vody tam ale rychle ubývá, takže o víkendu to bude možné už jen od Sušice. Lužnice je dobře splavná od Suchdola a déšť pomohl i Ohři, kde tak vodáci nemusí hledat dráhu mezi kameny. Berounka lze splouvat od Plzně, dobře jsou na tom i Úhlava s Radbuzou.
Trochu se zvedla i hladina Sázavy a vodáci se na ni mohou vydat z Ledče nad Sázavou, výš už má vody málo.
Na severovýchodě pršelo o něco méně, proto Labe a Jizera jsou splavné jen od středních toků. Orlice mohou lidé splouvat jen na dolních tocích.
Jihlava je splavná od Jihlavy k dalešické nádrži a pak až od Ivančic. Voda by zde do víkendu mohla vydržet, uvedl Jančar.
Na Moravě je splavná i Morava od soutoku s Desnou, Odra od Suchdola nad Odrou a Opava na dolním toku. Bečva si udržuje sjízdnost po celé léto, Dyji mohou vodáci opět zkusit od Znojma, doplnil Jančar.

Plná verze webu Slunečno.cz

Provozovatel a kontakt

e-Privacy & GDPR

Hodnocení spokojenosti

Sdílejte Slunečno


m.Slunecno.cz

© 2010 - 2024
EVALUATE DYNAMICS s.r.o.
a dodavatelé obsahu