ZMĚNIT MÍSTO

Kalifornie i východ USA čelí kvůli hurikánům silnému vlnobití

30.08.2014

Los Angeles 28. srpna (ČTK) - Jižní pobřeží Kalifornie čelí silnému vlnobití, které způsobil hurikán Marie, jenž mezitím zeslábl na tropickou bouři. Až šestimetrové vlny přilákaly řadu surfařů, kteří si výjimečné podmínky nechtějí nechat ujít. To se ale stalo osudné nejméně jednomu surfaři, který zahynul na pláži v Malibu. Vysoké vlny trápí také východní pobřeží USA, podél kterého do severního Atlantiku postupuje hurikán Cristobal.

Nynější vlny na jihu Kalifornie jsou podle BBC největší od roku 1997, kdy oblast ovlivnila dvojice hurikánů. Vlnobití na pobřeží poničilo řadu domů a také mol, jejichž pilíře živel zlámal. Uzavřeno je například známé molo v Malibu.
Marie se nyní pohybuje asi 1300 kilometrů západně od mexického Kalifornského poloostrova, rychlost jeho větrů dosahuje asi 80 kilometrů v hodině. Podle meteorologů by ještě dnes pozdě večer místního času (v noci na pátek SELČ) měla zeslábnout z tropické bouře na depresi.
Postupně slábnout by měl i hurikán Cristobal, který míří k jihozápadnímu pobřeží Islandu. To by mohl zasáhnout v noci na pondělí. Cristobal nyní postupuje na severovýchod rychlostí 47 kilometrů v hodině. Doprovázejí ho větry o síle 120 kilometrů v hodině, což ho na pětibodové škále řadí do nejslabší kategorie hurikánů.
Ačkoli se Cristobal pohybuje nad mořem, musí východní pobřeží USA a Kanady počítat se zvýšenými srážkami. V některých regionech by mohlo napršet až pět centimetrů.
Podle portálu wetter.net by díky Cristobalu mohlo se začátkem meteorologického podzimu přijít do Evropy babí léto, neboť hurikán z Azor nad kontinent tlačí tlakovou výši. Pro Německo, Švýcarsko, Rakousko, ale i Česko by to znamenalo teplejší počasí bez dešťů. Podle wetter.net by teploty mohly dosáhnout až 29 stupňů Celsia. Meteorologický podzim začíná již 1. září, naopak ten astronomický až koncem září okamžikem podzimní rovnodennosti.

Plná verze webu Slunečno.cz

Provozovatel a kontakt

e-Privacy & GDPR

Hodnocení spokojenosti

Sdílejte Slunečno


m.Slunecno.cz

© 2010 - 2024
EVALUATE DYNAMICS s.r.o.
a dodavatelé obsahu