ZMĚNIT MÍSTO

Nejméně sto lidí zahynulo při záplavách v Indii a Pákistánu

04.09.2014

Dillí 4. září (ČTK) - Nejméně 65 lidí zahynulo při záplavách v indické části Kašmíru. Bleskové povodně způsobené monzunovými dešti smetly i autobus se svatebčany. Další oběti zasáhla povodňová vlna, nebo byly pohřbeny pod následným sesuvem půdy. Oblast Kašmíru kontrolovaná Indií zřejmě zažívá nejhorší záplavy za posledních 22 let, napsala dnes agentura AP. Záplavy jsou hlášeny i z Pákistánu, kde si živel vyžádal nejméně 31 obětí v provincii Paňdžáb.

"Nejméně 40 účastníků svatební slavnosti zřejmě zahynulo poté, co jejich autobus odplavila blesková povodeň," řekl agentuře Reuters zástupce indické policie. Pěti cestujícím se podařilo doplavat do bezpečí. Při dalších na sobě nezávislých incidentech způsobených deštěm zahynulo v Indii přinejmenším 15 osob.
Rozvodněná jezera a řeky zaplavily nejméně 100 indických vesnic. Zástupce policie uvedl, že záchranáři a vojáci se na lodích a za pomoci vrtulníků snaží přesunout tisíce lidí do výše položených oblastí. Neustávající déšť jim však komplikuje práci, značné srážky se očekávají i v dalších 48 hodinách.
Také pákistánské úřady varují před dalšími srážkami a bleskovými záplavami. V zemi dosud podle agentury DPA zahynulo nejméně 34 lidí, většinu obětí hlásí nejlidnatější a nejbohatší provincie Paňdžáb. Záchranáři plánují evakuaci několika tisíc obyvatel.
V polovině srpna si záplavy a následné sesuvy půdy v Nepálu a na severu Indie vyžádaly na dvě stovky obětí.
Sesuvy půdy jsou v Indii časté od června do října, tedy během období monzunových dešťů.

Plná verze webu Slunečno.cz

Provozovatel a kontakt

e-Privacy & GDPR

Hodnocení spokojenosti

Sdílejte Slunečno


m.Slunecno.cz

© 2010 - 2024
EVALUATE DYNAMICS s.r.o.
a dodavatelé obsahu