ZMĚNIT MÍSTO

Hurikán Norbert už přinesl déšť na pobřeží Mexika

05.09.2014

Mexiko 5. září (ČTK) - Hurikán Norbert přinesl na tichomořské pobřeží Mexika prudké lijáky a zapříčinil smrt nejméně jednoho člověka. Informovala o tom agentura Reuters. Bouřkový vír dál míří do blízkosti oblíbeného letoviska Los Cabos, kde byly uzavřeny školy i pláže a byla připravena nouzová přístřeší. Hurikán by se měl prohnat kolem pobřeží a jeho střed by se měl držet nad mořem, informovala agentura AP.

Americké Národní středisko pro hurikány (NHC) v Miami informovalo, že dnes v 5:00 SELČ dosahoval vítr doprovázející bouři rychlosti 150 kilometrů za hodinu a oko hurikánu se nacházelo zhruba 60 kilometrů jihozápadně od nejjižnějšího výběžku poloostrova Baja California. Na severozápad se přitom Norbert podle meteorologů posouvá rychlostí osm kilometrů za hodinu.
Pětapadesátiletý muž přišel ve státě Colima o život, když se pokoušel zdolat řeku rozvodněnou následkem hurikánu. Proud vody ho strhl z koně, informoval mluvčí krizového štábu ve městě Villa de Alvarez. Také jiné části státu Colima sužují záplavy, i když déšť ve čtvrtek večer tamního času ustal.
Norbert byl původně tropickou bouří, která ve středu zesílila na hurikán. Varování před tropickou bouří bylo vyhlášeno pro oblast mezi městy La Paz a Cabo San Lazaro. Mexický meteorologický úřad varoval, že Norbert by mohl přinést lijáky do velké části severozápadu země.
Norbert je letos už devátým hurikánem v oblasti východního Pacifiku. Ve středu severovýchodní oblast Mexika zasáhla tropická bouře Dolly. Poškodila několik ulic a domů v přístavním městě Veracruz a úřady v některých oblastech nařídily preventivně uzavřít školy. Před přechodem přes hory ve vnitrozemí se však bouře rozptýlila.

Plná verze webu Slunečno.cz

Provozovatel a kontakt

e-Privacy & GDPR

Hodnocení spokojenosti

Sdílejte Slunečno


m.Slunecno.cz

© 2010 - 2024
EVALUATE DYNAMICS s.r.o.
a dodavatelé obsahu