ZMĚNIT MÍSTO

Tok Vřesůvka v Čehovicích na Prostějovsku prochází velkou úpravou

06.09.2014

Prostějov 6. září (ČTK) - Odborníci se pustili do rozsáhlé úpravy koryta toku Vřesůvka a Malého potůčku v Čehovicích na Prostějovsku. Má tam vzniknout nové, přírodní, mělčí a členitější koryto Malého potůčku, který bude mít možnost se rozlévat do revitalizované nivy Vřesůvky. Opatření má v budoucnu snížit povodňové škody a zlepšit samočisticí schopnosti vodních toků. Projekt připravila Arnika s podporou Člověka v tísni, stavební povolení, stavbu a péči o pozemky má na starosti Koalice pro řeky.

"Netypické na tomto projektu je, že zodpovědnost za něj od počátečních návrhů přes realizaci až po následnou péči o revitalizované území převzaly nevládní organizace. Chceme nejen dalším sdružením, ale zejména vodohospodářům a starostům ukázat, že revitalizace jsou dobrou cestou, jak napravit vodní režim v naší krajině," informoval spoluautor projektu Zdeněk Poštulka z Koalice pro řeky. Podle něj voda při povodních rychle proteče korytem anebo eroduje půdu, a způsobí tak velké škody. Úpravy mají vodě umožnit rozlít se do revitalizované nivy. Škody tak budou podstatně menší.
Opatření se zaměří na koryto Malého potůčku, které bude mít přírodní charakter a podstatně zvýší samočisticí schopnost. Podle autorů projektu vzniknou i čtyři nové tůně, okolo kterých dělníci vysadí na 1000 stromů. "Nově vzniklá říční niva pak bude jakousi mozaikou složenou z luk a lužního lesa, ve kterém budou růst například duby, jilmy, jasany, třešně, vrby nebo olše. Nebudou chybět porosty trávy a louky s mnoha druhy rostlin, které budou zejména na jaře barevně atraktivní," doplnil Poštulka.
U Vřesůvky je v plánu úprava levého břehu, díky které se bude moci voda při vyšších stavech rozlít do revitalizované nivy. Soukromých vlastníků pozemků na pravém břehu se však úpravy nijak negativně nedotknou, zůstane totiž v současném stavu.

Plná verze webu Slunečno.cz

Provozovatel a kontakt

e-Privacy & GDPR

Hodnocení spokojenosti

Sdílejte Slunečno


m.Slunecno.cz

© 2010 - 2024
EVALUATE DYNAMICS s.r.o.
a dodavatelé obsahu