ZMĚNIT MÍSTO

Povodně v Indii a Pákistánu by mohly postihnout pět milionů lidí

12.09.2014

Islámábád/Dillí 11. září (ČTK) - Ničivé záplavy, s nimiž od počátku září bojuje Indie a Pákistán, by podle oficiálních údajů mohly postihnout až pět milionů lidí. Informovala o tom dnes agentura DPA. Živel si podle nejnovější bilance vyžádal nejméně 485 lidských životů. Jen v pákistánských provinciích Paňdžáb a Sindh byly kvůli velké vodě evakuovány dva miliony obyvatel, sdělil dnes Ahmad Kamal z pákistánského úřadu pro řešení katastrof.

Pákistán se nyní připravuje na bitvu se zvyšujícími se hladinami řek, které ohrožují šestimilionové město Multán v provincii Paňdžáb. Úřady plánují vyhodit na dvou místech do povětří hráze veletoku Čanáb, aby jedno z největších měst v zemi ochránily. Prolomení hráze severně od Multánu by mělo zamezit zaplavení východní části velkoměsta a zničení klíčového mostu přes řeku. Druhý bod určený k prolomení se nachází jižně od Multánu.
Podle Islámábádu se ale jedná o složité rozhodnutí, protože prolomení hrází by mělo dopady na místní vojenský tábor, významnou ropnou rafinerii a průmyslovou zónu. Již v minulých dnech pákistánské úřady vyhodily do vzduchu hráze Čanábu, aby se voda mohla rozlít do okolních polí a aby před záplavami bylo ochráněno město Džhang.
Povodně vyvolaly týden trvající lijáky v oblasti Himálaje a rozvodněné řeky nyní přinášejí zkázu z indického Kašmíru do pákistánských regionů ležících po proudu toků dále na jih. V indické části Kašmíru voda postupně opadává, dál zde ale zůstává na 400.000 osob odříznuto od okolního světa. Osmdesát armádních vrtulníků a letadel shazuje lidem čekajícím na střechách svých domů láhve s pitnou vodou, energetické sušenky, kojeneckou výživu a balíčky s potravinami.
Mnoho domů a nemocnic v kašmírské letní metropoli Šrínagaru je stále zatopeno. Telekomunikační spojení funguje jen sporadicky a lidé nemají zprávy o osudu příbuzných. Postižení občané si přitom čím dál víc stěžují na pomalou reakci vlády na krizi a z Kašmíru jsou již hlášeny první útoky rozhořčených obyvatel na místní představitele či týmy záchranářů, kteří začínají vyžadovat ozbrojený doprovod, píše zpravodajský server BBC News.

Plná verze webu Slunečno.cz

Provozovatel a kontakt

e-Privacy & GDPR

Hodnocení spokojenosti

Sdílejte Slunečno


m.Slunecno.cz

© 2010 - 2024
EVALUATE DYNAMICS s.r.o.
a dodavatelé obsahu