ZMĚNIT MÍSTO

Voda z Jevišovky zatopila v Jevišovicích desítku rodinných domů

14.09.2014

Jevišovice (Znojemsko) 14. září (ČTK) - V Jevišovicích na Znojemsku se dnes vylila z koryta řeka Jevišovka a zaplavila zhruba desítku rodinných domů. ČTK to řekl starosta obce Pavel Málek (nez.). Domovy muselo opustit asi 15 lidí. Nikomu se nic nestalo. Podle starosty Pavla Málka lidé nic podobného nepamatují za několik desítek let.

"Od sobotního večera přechází přes území jižní Moravy srážková fronta s extrémními úhrny srážek. Srážkoměr v Dolních Věstonicích naměřil do nedělního rána za 24 hodin 135 milimetrů," uvedla mluvčí Povodí Moravy Gabriela Tomíčková. Právě v Dolních Věstonicích se vlivem deště sesunul svah pod silnicí. Půda zavalila rybářskou oblast s karavany. Komunikace je kvůli hrozícímu zhroucení uzavřená.
Podle Tomíčkové se vlivem srážek zvýšil průtok na více tocích. "Kromě Jevišovky a Výrovic se také zvedla řeka Rokytná v Moravském Krumlově, kde je druhý stupeň povodňové aktivity," řekla. Stav pohotovosti je také na vodním díle Jevišovice. "Na vodním díle Výrovice jsme už od soboty otevřeli spodní výpusti na 100 procent. Odtok jsme zvýšili i na Nových Mlýnech," dodala Tomíčková.
Vlivem extrémních povodňových průtok se vylila voda přes hráz rybníka v Blížkovicích na Znojemsku. "Voda hráz poškodila. Na místě jsou pracovníci Povodí Moravy. Rybník preventivně upouštíme," uvedla Tomíčková. Podle ní jsou zaměstnanci Povodí také v oblastech, které zasáhly přívalové deště, a pomáhají lidem odčerpat vodu.
První stupeň povodňové aktivity dopoledne zaznamenalo Povodí Moravy na Křetínce v Prostředním Poříčí, na Hané ve Vyškově, na Svratce v Brně-Pořící nebo na Dyji na Nových Mlýnech a v Ladné, na Brodečce v obci Otaslavice nebo na Želetavce ve Vysočanech. "Hlášené problémy s vodou z polí máme ve Strachotíně. Z koryta se vylila Nedveka, přítok Jevišovky," doplnila mluvčí.
Jan Šrámek z Českého hydrometeorologického ústavu doporučuje hlídat vývoj situace. "Je potřeba sledovat veřejnoprávní média a vyvarovat se veškerých aktivit v korytě toku a v bezprostřední blízkosti. Důležité je také poslechnout pokynů policistů a hasičů," uvedl Šrámek.
V souvislosti s počasím zaznamenali hasiči desítky výjezdů. Nejvíce na Znojemsku, Břeclavsku a Brněnsku.

Plná verze webu Slunečno.cz

Provozovatel a kontakt

e-Privacy & GDPR

Hodnocení spokojenosti

Sdílejte Slunečno



m.Slunecno.cz

Počasí Slunecno.cz a logo Slunecno.cz
je ochranná známka

Obsah je možné šířit podle CC BY 4.0

RSS | Impressum

| Reklama | ePrivacy | Podmínky použití
Smluvní podmínky

Nastavení ochrany soukromí GDPR a personalizace

Zásady transparentnosti | Hlášení porušení pravidel

© 2010 - 2024 dodavatelé obsahu +
EVALUATE DYNAMICS s.r.o.