ZMĚNIT MÍSTO

Záplavy v Jihomoravském kraji řešilo na 400 záchranářů

15.09.2014

Brno 14. září (ČTK) - Na 400 záchranářů dnes zasahovalo při záplavách v Jihomoravském kraji. ČTK to večer řekl jihomoravský hejtman Michal Hašek (ČSSD) s tím, že na 30 místech stále záchranáři pomáhají. Jen za neděli zaznamenali hasiči podle jejich mluvčího Petra Příkaského na 130 výjezdů v souvislosti s počasím. Nejhorší situace je na Znojemsku zejména v okolí řeky Jevišovky. V Jevišovicích se vylila z koryta a zaplavila několik domů. Platí třetí stupeň povodňové aktivity. Podle Haška hasiči stavějí hráze a čekají, až voda opadne, aby mohli odčerpávat z objektů vodu a vysoušet je. U Dolních Věstonic na Břeclavsku se vlivem deště sesunul svah a poškodil silnici. Uzavřená bude minimálně do pondělního odpoledne, dodal Hašek.

Přes 50 výjezdů měli hasiči na Břeclavsku. "Čerpali jsme vodu ze zatopených sklepů ve Valticích, Mikulově, Břeclavi, Dolních Věstonicích a Strachotíně," vyjmenoval Příkaský. Ve Strachotíně se vytvořila laguna a sesunula se půda, která ohrozila dům. Svah staticky zajistili hasiči. Přes 50 výjezdů zaznamenali hasiči také na Znojemsku. "Nejvíce jich bylo v obcích Hostěradice, Jevišovice a Tvořihrát. Jednotky pytli s pískem zabránily vniknutí vody do rodinných domů," sdělil Příkaský s tím, že výjezdy hasiči měli i na Brněnsku zejména v Pasohlávkách.
Hejtman Hašek svolal na dnešní večer krajskou povodňovou komisi, která naposledy zasedla před dvěma lety. "Speciálně jsme se věnovali Novým Mlýnům na Břeclavsku. Po dohodě s Rakouskem a Slovenskem jsme se domluvili na možnosti zvýšení odtoku z nynějších 180 kubíků za vteřinu 300 kubíků za vteřinu podle potřeby," uvedl Hašek po jednání komise.
Právě v okolí Nových Mlýnů se dnes u Dolních Věstonicích sesunul vlivem deště svah a poškodil komunikaci. "V pondělí budu situaci řešit s geology a statikem a se starostou Mikulova jako obcí s rozšířenou působností. Budeme zjišťovat, jak svah zabezpečit. Není vyloučeno, že se může pohnout i na jiných místech," vysvětlil Hašek.
V Jevišovicích na Znojemsku podle něj žádná obdobná domluva jako na Nových Mlýnech není možná. "Voda už se odpouštět nedá. Plná je přehrada Jevišovice i Výrovice. Voda přetekla bezpečnostními přelivy a obyvatelé postiženého území byli svědky stoleté vody. Pamětníci nic takového nezažili a hrázný našel v podkladech údaj, že něco podobného se v obci stalo v roce 1901," řekl hejtman. Dodal, že obce jsou stále v ohrožení. Proto hasiči stavějí hráze a pytlují. "Musíme mít záchranná opatření. Voda zasáhla desítky budov a možná stovka lidí dnes nebude mít klidné spaní. Hasiči ale udělají vše, aby je ochránili," doplnil.
Podle Haška bude důležitá dnešní noc. Podle něj bude důležitá nedělní noc. "Očekáváme, že dojde ke kulminaci. A pokud nezačne pršet, situace se uklidní. Ihned jak voda opadne, můžeme ji začít odčerpávat a budovy vysoušet," sdělil hejtman s tím, že kraj bude žádat o desítky vysoušečů. Hašek o situaci diskutoval jak s premiérem Bohuslavem Sobotkou, tak s ministrem vnitra Milanem Chovancem (oba ČSSD).
Podle ředitele Povodí Moravy Jana Hodovského by měly srážky ustat. "Pokud se naplní prognóza Českého hydrometeorologického ústavu a pršet nebude, budeme se snažit vodní díla postupně vyprázdnit tak, abychom byli připravení na další srážky," řekl ČTK Hodovský. Podle něj je celé okolí řek nasycené, a proto by mohl mít jakýkoliv lokální déšť vážné dopady na stav postiženého území.

Plná verze webu Slunečno.cz

Provozovatel a kontakt

e-Privacy & GDPR

Hodnocení spokojenosti

Sdílejte Slunečno


m.Slunecno.cz

© 2010 - 2024
EVALUATE DYNAMICS s.r.o.
a dodavatelé obsahu