ZMĚNIT MÍSTO

Filipínská sopka hrozí výbuchem, úřady evakuovaly 24.000 lidí

17.09.2014

Manila 17. září (ČTK) - Tisíce lidí evakuovaly filipínské úřady z okolí sopky Mayon, která začala chrlit značné množství lávy a žhavých kamenů. Filipínský ústav pro sopečnou činnost oznámil, že v následujících týdnech může hrozit nebezpečný výbuch, informovala dnes agentura AP.
Místní úřady dnes oznámily, že z okruhu osmi kilometrů od vulkánu dosud evakuovaly 24.000 lidí. V oblasti, které hrozí bezprostřední nebezpečí, přitom žije až 60.000 osob.

Sopka vyvrhuje ohromné množství lávy a žhavého kamení, a to až do vzdálenosti 12 kilometrů, uvedl vulkanolog Ed Laguerta. V okolí nejaktivnějšího vulkánu této ostrovní země bylo během 24 hodin zaznamenáno na 45 otřesů.
Za posledních 500 let vybuchla sopka Mayon zhruba padesátkrát. Její činnost ohrožuje tisíce vesničanů, kteří mají v rizikové oblasti své farmy.
Téměř dokonale symetrický vulkán je považován za jednu z nejkrásnějších sopek světa. Jeho vrcholek je ve výšce takřka 2500 metrů nad mořem a leží asi 340 kilometrů na jihovýchod od metropole Manily.
Loni v květnu zahynulo při dobývání vulkánu pět horolezců poté, co sopka začala chrlit kameny a popel.

Plná verze webu Slunečno.cz

Provozovatel a kontakt

e-Privacy & GDPR

Hodnocení spokojenosti

Sdílejte Slunečno


m.Slunecno.cz

© 2010 - 2024
EVALUATE DYNAMICS s.r.o.
a dodavatelé obsahu