ZMĚNIT MÍSTO

Řeky jsou po deštích splavné, má to tak zůstat i v příštích dnech

18.09.2014

Praha 18. září (ČTK) - Řeky v Čechách i na Moravě jsou pro vodáky splavné, po deštích minulých dní je někde nejvíc vody za celé léto. Začíná ale již také čas zamykání řek, v sobotu například vodáci zamknou Bílinu. ČTK o tom dnes informoval Vojtěch Jančar z Českého kanoistického svazu.

Sever území je podle něj na vodu skoupější. Například na Jizeře je vody spíš nedostatek, splavná je od Turnova, obdobně jako Labe, kde lze vyplout až pod Dvorem Králové. Orlice jsou na tom lépe, Tichá Orlice je splavná z Letohradu, Divoká od Kostelce nad Orlicí. Na severu se mohou vodáci vydat i na Ploučnici či Bílinu. Vltava má nyní s průtokem 15 metrů krychlových za vteřinu ve Vyšším Brodě "krásnou vodu", uvedl Jančar. Podobný průtok je v Ohři v Karlových Varech, kde je nejvíc vody za celé léto. Berounka má také vody dost, V Berouně jí protéká kolem 50 metrů krychlových za vteřinu. "Pozor u jezů, voda stále mírně táhne a vodáci musí počítat i s novým jezem u Kaceřova," dodal Jančar.
Sázava je podle něj splavná z Havlíčkova Brodu, a to včetně peřejí Stvořidla, kde by voda měla vydržet až do víkendu. Na Sázavě se mohou turisté zúčastnit na otevřených kanoích z Chocerad k Pikovicím vodáckého maratonu. Na jihu Čech je dobře sjízdná Otava, o víkendu asi ještě od Radešova. Vyrazit lze i na Lužnici.
Na jižní Moravě díky tomu, kolik napršelo, mohou být s patřičnou opatrností sjízdné například Svratka od Tišnova, Jihlava minimálně od Bransouzí až ke vzdutí dalešické přehrady. V sobotu budou vypouštět vodu z nádrže Mohelno, a tak si vodáci mohou užít i romantický úsek od Mohelna k Ivančicím. I Svitava je sjízdná, zatím minimálně z Blanska.
Doporučit podle Jančara nelze dolní tok Dyje pod Novomlýnskými nádržemi, ale Moravská Dyje je stále sjízdná a stejně tak Dyje od Znojma k Hevlínu. Na severu Moravy pršelo méně, přesto je Bečva splavná v celém toku od soutoku Rožnovské a Vsetínské a Odru lze splavit už z Oder. Dostatek vody pro víkendové splutí má i dolní tok Opavy a "s odřeným kýlem" lze splout i dolní toky dalších ostravských řek. O víkendu se vodáci rozloučí s Moravicí, kde bude možné plout od nádrže Kružberk až k soutoku s Opavou. Řeka Morava je splavná od Hanušovic.

Plná verze webu Slunečno.cz

Provozovatel a kontakt

e-Privacy & GDPR

Hodnocení spokojenosti

Sdílejte Slunečno


m.Slunecno.cz

© 2010 - 2024
EVALUATE DYNAMICS s.r.o.
a dodavatelé obsahu