ZMĚNIT MÍSTO

Záplavy ochromily metropoli Filipín i okolní provincie

19.09.2014

Manila 19. září (ČTK) — Filipínskou metropoli Manilu a okolní provincie zasáhly povodně způsobené sezónními monzunovými dešti a tropickou bouří. Záchranáři evakuovali tisíce lidí, kvůli záplavám jsou uzavřeny školy i vládní úřady, informovala dnes agentura AP.

Starosta Manily Joseph Estrada uvedl, že některé části metropole byly zaplaveny přes noc a že musela být evakuována řada obyvatel chudinských čtvrtí. Záchranáři dostali do bezpečí více než 27.000 lidí, většina z evakuovaných žila v okolí rozvodněné řeky Marikina, oznámila zástupkyně úřadu stejnojmenné čtvrti Manily.
Kvůli silným dešťům a problémům s radarem bylo zpožděno či zrušeno nejméně 28 vnitrostátních letů mířících do destinací na severních a centrálních Filipínách, které zasáhla tropická bouře Fung-Wong. Tři mezinárodní lety do hlavního města byli odkloněny na jiné letiště.
Zaplavené silnice způsobily ve dvanáctimilionové filipínské metropoli dopravní kolaps. Řidiči se do hlavního města vydali asi i proto, že je úřady neinformovaly o rozsahu povodně. Například filipínská burza přerušila obchodování a některé banky poslaly zaměstnance domů ještě před polednem.
Tropická bouře Fung-Wong zřejmě do neděle opustí území Filipín. Očekává se, že učiní ostrý obrat na sever, kde může zasáhnout Tchaj-wan a jih Japonska.
Filipíny každý rok čelí asi dvěma desítkám silných bouří, které si často vyžádají oběti na životech. Před několika dny se Filipíny potýkaly s tajfunem Kalmaegi, jeho řádění nepřežilo osm lidí. Loni v listopadu zasáhl ostrovní stát tajfun Haiyan, který si vyžádal 7300 mrtvých nebo pohřešovaných.

Plná verze webu Slunečno.cz

Provozovatel a kontakt

e-Privacy & GDPR

Hodnocení spokojenosti

Sdílejte Slunečno


m.Slunecno.cz

© 2010 - 2024
EVALUATE DYNAMICS s.r.o.
a dodavatelé obsahu