ZMĚNIT MÍSTO

Bouře zanechala na Filipínách sedm mrtvých, na jihu zemětřesení

20.09.2014

Manila 20. září (ČTK) - Počet obětí tropické bouře Fung-Wong, která se v těchto dnech přehnala nad Filipínami, vzrostl nejméně na sedm osob. Přes 200.000 lidí bouře vyhnala z domovů do provizorních ubytoven, oznámila dnes filipínská civilní obrana. Celkem je podle jejích údajů přechodem bouře přes hlavní město Manilu a severní provincie tohoto ostrovního státu a záplavami po monzunových deštích postiženo bezmála půl milionu osob. Tisíce cestujících uvázly na letištích a v přístavech.

Série zemětřesení dnes navíc zasáhla jih Filipín, hlavně oblast kolem horského městečka Luayon. Otřesy, z nichž nejsilnější dosáhl síly pěti stupňů Richterovy škály, zničily celkem 17 domů a dalších 66 poškodily. Tři lidé utrpěli lehká zranění, oznámily místní úřady.
Tropická bouře Fung-Wong po přechodu Filipín zesílila a obrátila se k severu. Očekává se, že v neděli zasáhne Tchaj-wan.
Filipínské úřady jsou přitom již od středy v pohotovosti kvůli hrozbě sopečného výbuchu. Ve vulkánu Mayon jsou totiž registrovány menší erupce, které si vyžádaly evakuaci 26.000 lidí.
Z ohrožené oblasti se teď podle zpravodajského portálu GMA Online veterináři snaží dostat do bezpečí i tisíce zvířat. "Evakuovat" by chtěli co největší počet ze zhruba 20.000 ohrožených slepic, 5500 prasat, psy a skot. Mnozí evakuovaní lidé se totiž podle místních médií pokoušejí do svých domovů vrátit, aby se postarali o dobytek.
Jeden z nejaktivnějších vulkánů na Filipínách se nedávno znovu probudil a ve středu vychrlil ze svého kráteru potoky lávy. Vulkanologové zaznamenali v minulých dnech řadu menších erupcí, velký výbuch ale zatím nenastal.
Mayon se vypíná do výšky 2462 metrů nad zálivem Albay. Za posledních 400 let byl zaznamenáno přes 50 silných erupcí. Svým klasickým kuželovým tvarem je dokonalým příkladem stratovulkánu, podobně jako sopka Fudži v Japonsku.

Plná verze webu Slunečno.cz

Provozovatel a kontakt

e-Privacy & GDPR

Hodnocení spokojenosti

Sdílejte Slunečno


m.Slunecno.cz

© 2010 - 2024
EVALUATE DYNAMICS s.r.o.
a dodavatelé obsahu