ZMĚNIT MÍSTO

Svah v Bulharech bude zajištěn proti sesuvu zhruba do měsíce

22.09.2014

Bulhary (Břeclavsko) 22. září (ČTK) - Základní práce na zpevnění uvolněného svahu, který se po deštích zčásti sesunul v Bulharech na Břeclavsku, budou hotovy zhruba do měsíce. Na svahu stojí 14 rodinných domů, obyvatelé dvou z nich jsou evakuováni. Po těchto pracích se budou moci vrátit do svých domovů. Pak ale začne rozsáhlá sanace celého svahu, která přijde na 54 milionů korun. Řakl to dnes starosta obce Jiří Osička (nestraník).


Svah nad řekou Dyjí v Bulharech je dlouhodobě problémový. V minulosti se po deštích opakovaně zčásti sesunul a objevily se na něm praskliny. Radnice proto před časem připravila projekt na jeho sanaci, na který chce čerpat dotace z EU. Situaci ale v uplynulých dnech zkomplikoval déšť. Část svahu se totiž opět sesunula. Sedm lidí ze dvou domů nad ním museli záchranáři minulý čtvrtek evakuovat. Před sanací je proto nutné základní zpevnění celého masivu, a to lomovým kamenem na nábřeží Dyje.
Záchranáři již dokončili provizorní 240 metrů dlouhou silnici z panelů, po které budou navážet kamení do dolní části svahu.
Na tyto práce by měl navázat dlouho připravovaný projekt. Počítá s tím, že řeka Dyje bude z prostoru pod svahem zcela odvedena do nově upraveného koryta, které vznikne o kus dál.
Původní koryto se zasype kamením, čímž se ještě více zpevní svah. Jeho spodní část bude připomínat skálu, v horní části upraví bagr svah tak, že na něm vzniknou terasy. Tyto práce by měly začít ještě letos. Jak dlouho potrvají, to se neví.
Oblast Bulhar, Dolních Věstonic, Pavlova a Strachotína se po nedávných deštích potýká se sesuvy půdy. Jeho podloží tvoří písčitá půda. V obcích platí svat nebezpečí. V uplynulých dnech se na záchranných pracích v nich podílelo 220 hasičů.

Plná verze webu Slunečno.cz

Provozovatel a kontakt

e-Privacy & GDPR

Hodnocení spokojenosti

Sdílejte Slunečno


m.Slunecno.cz

© 2010 - 2024
EVALUATE DYNAMICS s.r.o.
a dodavatelé obsahu