ZMĚNIT MÍSTO

Hurikán Edouard

25.09.2014

Minulý týden ukončil svou pouť v Atlantické oblasti hurikán Edouard. Vzhledem k tomu, že se pohyboval relativně daleko od východního pobřeží Severní Ameriky, nezpůsobil velké materiální škody, ale vyžádal si bohužel dvě lidské oběti. Jednalo o poměrně významnou tropickou cyklonu, která mohla být po téměř dvou letech označena jako takzvaný „Major hurricane“. Toto označení se používá pro hurikány, jejichž rychlost větru překročí hodnotu 50 m/s (přibližně 187 km/h). Poslední takovýto hurikán se ve zmíněném teritoriu vyskytl v říjnu 2012 a nazýván byl Sandy.

Edouard byl čtvrtým hurikánem v Atlantském oceánu pro letošní sezonu, která oficiálně běží od 1. června do 30. listopadu, kdy se formuje nejvíce tropických cyklon. Zrodil se okolo 7. září jako tropická vlna, v teplých vodách poblíž západního pobřeží Afriky, odkud se začal pohybovat převážně severozápadním směrem. Okolo 12. září byl více než 1300 km západně od Kapverdských ostrovů překlasifikován na tropickou níži a o tři dny později rychlost větru překročila 33 m/s, což jej opravňovalo nazývat se hurikánem. Největší síly dosáhl 16. září, kdy byl nazván hurikánem třetí kategorie s maximem rychlosti větru až 185 km/h a nejnižším tlakem vzduchu 955 hPa. Poté nabral severovýchodní směr, začal se vzdalovat pobřeží Ameriky a zeslábl v chladnějších vodách západně od Azorských ostrovů a 18. září se už jednalo jen o (ex)tropickou bouři.

Na obrázku je patrná typická hurikánová oblačnost, která pokud by se nacházela nad pevninou, působila by pravděpodobně silné lijáky. Důležitá část hurikánu je i jeho oko, kolem kterého se celý vír otáčí. Je zde nejnižší tlak a také poměrně klidné počasí s menším množstvím oblačnosti.

 

Autor: Václav Smolka

 

Zdroje:

http://www.wikipedia.org/
http://www.nhc.noaa.gov/
http://www.wunderground.com/
http://www.weather.com/

Plná verze webu Slunečno.cz

Provozovatel a kontakt

e-Privacy & GDPR

Hodnocení spokojenosti

Sdílejte Slunečno


m.Slunecno.cz

© 2010 - 2024
EVALUATE DYNAMICS s.r.o.
a dodavatelé obsahu