ZMĚNIT MÍSTO

Záplavy na jihu Francie vyhnaly 4000 lidí z jejich domovů

30.09.2014

Montpellier (Francie) 30. září (ČTK) - Až 4000 lidí v jižní Francii vyhnaly v noci na dnešek z jejich domovů náhlé záplavy vyvolané přívalovými lijáky. Stovky cestujících strávily noc ve vlacích nebo na železničních stanicích, protože i tratě se v různých úsecích ocitly pod vodou. Informovala o tom agentura AFP.

V centru města uvízly také stovky řidičů, kteří museli strávit noc v místní koncertní hale. Několik stovek dětí přespalo ve svých školách, protože kvůli komplikující se situaci se stoupající vodou v pondělí odpoledne bylo pro ně bezpečnější se nevypravovat na cestu domů.
Montpellier a jeho okolí zasáhla silná bouře, která způsobila vylití místní řeky Lez z břehů. Už v průběhu pondělka se rozlévající voda na silničních komunikacích způsobila dopravní chaos.
"To je poprvé, co vidím tolik vody ve městě. Nikdy jsem neviděl tak velké vylití Lezu z břehů," řekl starosta města Montpellier Philippe Saurel. V rozmezí pouhé jedné hodiny napadlo na město 91 milimetrů dešťových srážek. V průběhu 24 hodin pak spadlo až 300 milimetrů, což odpovídá v oblasti úhrnnému množství za téměř čtyři měsíce.
Pršet v podstatě přestalo až dnes ráno a řeka Lez se již zklidnila. Oblast se nyní potýká s odstraňováním následků škod.
Před necelými dvěma týdny si podobné záplavy v nedalekém departementu Aveyron vyžádaly čtyři mrtvé.
rv hej

Plná verze webu Slunečno.cz

Provozovatel a kontakt

e-Privacy & GDPR

Hodnocení spokojenosti

Sdílejte Slunečno


m.Slunecno.cz

© 2010 - 2024
EVALUATE DYNAMICS s.r.o.
a dodavatelé obsahu