ZMĚNIT MÍSTO

Opravy řek a přehrad po povodních 2000- 2010 stály 7,8 mld Kč

01.10.2014

Praha 1. října (ČTK) - Na odstraňování škod na státním vodohospodářském majetku způsobených povodněmi v letech 2000 až 2010 bylo vydáno 7,8 miliardy korun, většina peněz, 6,6 miliardy, šla z rozpočtu ministerstva zemědělství. Vyplývá to z hodnocení příslušného dotačního programu, které dnes přijala vláda. Cílem programu byla obnova říčních koryt a vodních děl, zvyšování kapacity vodních toků či zlepšení odtokových poměrů v krajině. Podobný program je připraven i v dalších letech.

"Při odstraňování škod, které od roku 2000 do roku 2010 způsobily povodně na vodních tocích ČR, provedly jednotlivé podniky povodí více než dva a půl tisíce stavebních a rekonstrukčních prací za 7,8 miliardy korun," uvedl ministr zemědělství Marian Jurečka. Z této částky 6,6 miliardy poskytlo ministerstvo zemědělství a zbytek jednotlivá povodí. "Cílem bylo uvést vodní toky do původního stavu, případně, pokud to bylo potřeba, zabezpečit jejich odolnost i vůči silnějším záplavám," dodal ministr.
Mezi nejvýznamnější stavby vybudované v rámci programu patří například obnova řeky Jeřice v Chrastavě. Státní podnik Povodí Labe opravil za více než 78 milionů korun 2,5 kilometru poničených hrází a odstranil nánosy a naplaveniny v korytě řeky. Povodí Moravy rekonstruovalo v Hodoníně 600 metrů hráze Skařiny. Rekonstrukce stála více než 17 milionů korun. Povodí Vltavy obnovilo významnou dopravní stavbu kanálu Vraňany - Hořín poničeného při povodni v loňském roce. Rekonstrukce přesáhla částku 25 milionů korun.
Po zkušenosti s opakovanými povodněmi založilo ministerstvo zemědělství takzvaný spící program na odstraňování povodňových škod na státním vodohospodářském majetku. V případě povodní tak může rychle reagovat. Program se podle ministerstva zemědělství osvědčil již při loňských jarních povodních. Program byl využit a bezprostředně po povodních z něj bylo poskytnuto 200 milionů na provedení prvotních prací.
Celkové škody na státním vodohospodářském majetku tehdy dosáhly 2,2 miliardy korun. Z prostředků ministerstva zemědělství půjde na jejich odstraňování do roku 2016 celkem 1,5 miliardy Kč, ostatní náklady budou hradit investoři z vlastních zdrojů.
"V případě dalších povodní je ministerstvo zemědělství připraveno bezodkladně otevřít další podprogramy v rámci spícího programu a zabezpečit i zrychlit odstranění případných povodňových škod při využití všech dosavadních zkušeností, získaných od roku 1997," řekl Jurečka.

Plná verze webu Slunečno.cz

Provozovatel a kontakt

e-Privacy & GDPR

Hodnocení spokojenosti

Sdílejte Slunečno



m.Slunecno.cz

Počasí Slunecno.cz a logo Slunecno.cz
je ochranná známka

Obsah je možné šířit podle CC BY 4.0

RSS | Impressum

| Reklama | ePrivacy | Podmínky použití
Smluvní podmínky

Nastavení ochrany soukromí GDPR a personalizace

Zásady transparentnosti | Hlášení porušení pravidel

© 2010 - 2024 dodavatelé obsahu +
EVALUATE DYNAMICS s.r.o.