ZMĚNIT MÍSTO

Tajfun Vongfong dorazil na Kjúšú, zmírnil se na bouři

13.10.2014

Tokio 13. října (ČTK) - Tajfun Vongfong dorazil dnes na Kjúšú, nejjižnější ze čtyř velkých japonských ostrovů. Meteorologové jej po příchodu na ostrov překlasifikovali na tropickou bouři. Na následky tajfunu bylo zatím zraněno přes 50 lidí, uvedla japonská televize NHK.

V neděli se tajfun, který doprovázely vichry dosahující rychlosti až 178 kilometrů v hodině a husté lijáky, přehnal kolem jihojaponského ostrova Okinawa a zamířil severovýchodně. Japonští meteorologové očekávají, že v úterý by bouře mohla dospět do oblasti kolem Tokia.
Úřady hlásí z Kjúšu i sousedního ostrova Šikoku narušení železniční a letecké dopravy, zrušeny jsou stovky letů a vlakových linek. Z obou ostrovů bylo evakuováno kolem 450.000 lidí, sdělila NHK podle agentury Reuters.
Vongfong by podle místních úřadů měl být nejsilnější bouří, jež v letošním roce zasáhne souostroví. Maximální rychlost větru se už ale výrazně zpomalila ze sobotního maxima 234 kilometrů v hodině.
Vongfong je už druhý tajfun, který zasáhl Japonsko během jediného týdne. Tajfun Phanfone předtím zabil v zemi devět lidí, mezi nimiž byli tři američtí vojáci ze základny na Okinawě.

Plná verze webu Slunečno.cz

Provozovatel a kontakt

e-Privacy & GDPR

Hodnocení spokojenosti

Sdílejte Slunečno


m.Slunecno.cz

© 2010 - 2024
EVALUATE DYNAMICS s.r.o.
a dodavatelé obsahu